Kost

Energi i hverdagen
Til hverdag er det vigtigt at få en tilpas mængde mad, så man har energi til træning. Når man træner 3 gange om ugen eller mere, er det vigtigt at følge de almindelige kostråd og spise varieret, så man får både kulhydrater, proteiner og vand.

Sodavand og andre sukkerholdige drikke optages dårligt pga. det høje sukkerindhold, derfor er vand det vigtigste. Et væsketab på blot 1-2% kan svække din ydeevne med 10-20%.

Proteiner finder man i kød men også mandler og mælk har et pænt proteinindhold. Proteiner opbygger og reparerer musklerne efter træning.

Kulhydrater finder man i kartofler, ris, pasta og brød, bananer, rosiner og energibarer. Sidstnævnte har dog også typisk et højt sukkerindhold.

Sportsudøvere der træner over 3 gange om ugen har brug for en større mængde kulhydrater end andre. Kulhydrater er kroppens vigtigste energikilde og forsyner både muskler, hjerne og nervesystem med energi.

Måltider og spisetider
I hverdagen er det vigtigt at spise godt i de 3 store måltider, morgenmad, frokost og aftensmad. Derudover bør man især på træningsdage lægge mellemmåltider ind. Det kan fx være en eftermiddagsmad 1-2 timer før træning i form af grovboller med pålæg, frugt, yoghurt og andet der ligger let i maven så man ikke er sulten op til træning eller kamp. Vær opmærksom på, at de fleste frugter indeholder meget vand og mætter derfor ikke så meget.

Det anbefales at få et stort måltid ca. 3 timer før kamp/træning og så småspise som beskrevet ovenfor i timerne inden kamp/træning.
Efter kamp og træning
Efter kamp og træning har du hurtigt brug for at få fyldt energidepoterne op. Det gøres bedst ved let optagelige kulhydrater som frugt, kiks, rosiner, energibarer og kakaomælk. Juice kan ligeledes være godt til at få fyldt sukkerdepoterne op igen.

For mere info om kost og ernæring se: http://www.teamdanmark.dk/Eksperter/Sportsernaering.aspx